Castlevania, en actionfylld serie vampyrspel

I den artikel som du nu läser så tar vi oss en närmare titt på spelserien Castlevania som har en lång historia. Spelföretaget Konami släppte det första spelet i serien Castlevania till Nintendos konsol NES under 1980-talet. Spelen är perfekta att koppla av med ter en dag på jobbet på ett kontor där man sysslar med i administration eller några slags Faktureringstjänster som man har nytta av i kontorssammanhang,och kontrasten mellan vardagen på ett konto och äventyren i Castlevania är skarp. I Castlevanias värld så har man istället för fungerande kopieringsmaskiner störst nytta av effektiva vapen som piskor och mycket annat. En magisk klocka som får tiden att stanna för fienderna är också ett klassiskt knep för att bekämpa Greve Draculas horder av bestar och fiender i Transsylvanien.

Efter Castlevania som var ett rakt och linjärt actionspel så gjorde Konami en uppföljare som fick titeln Castlevania II – Simon´s Quest och som även den släpptes till Nintendos konsol NES. Förkortningen NES står förresten för Nintendo Entertainment System och i Japan heter samma konsol i stället FamiCom. FamiCom står i sin tur egentligen för Family Computer. FamiCom och NES har olika stilar på utsidan och en skillnad är till exempel hur kassetterna är formgivna och designade. En annan skillnad är att på en NES stoppar man in kassetterna in i en lucka på konsolens framsida medan på en Famicom så petar man in kassetten på konsolens ovansida. Färgerna och gamepadsen är andra skillnader som är ganska tydliga. Designen skiljer sig kort och gott en del åt även om konsolerna är lika innanför skalen.

Något annat som skiljer sig åt en del är Castlevania och Castlevania II. Castlevania II har ett lite friare spelupplägg där man kan gå runt mer fritt i den sidoscrollande spelvärlden, det hela är lite likt spel som Battle of Olympus, Zelda II eller Metroid som är andra spel till NES i äventyrsgenren. Castlevania II är dock mer actionbetonat även om det har ett visst mått av frihet, till skillnad från del ett som har en rad olika banor som man ska ta sig igenom från början till slut. En annan nyhet i Castlevania II är att man kan prata med olika bybor, och så har Konami lagt till en dygnscykel också som alltså gör att tiden går och det växlar mellan gryning, dag, kväll och nattetid under spelets gång.

Castlevania III – Dracula´s Curse blev det sista spelet i serien Castlevania till NES och det är ett spel som i efterhand har blivit mycket eftertraktat av samlare. Ytterligare ett välgjort spel i serien, och en tillbakagång till hur Castlevania började med ett mer rakt och actionfyllt spelupplägg blev det i Dracula´s Curse. En annan sak värd att nämna är att man spelar som Trevor Belmont, farfar till mer välkända Simon Belmont. Släkten Belmonts kamp mot Dracula har därefter gått vidare i många fler spel till andra format, som till exempel i Super Castlevania IV till Super Nintendo. I Castlevania till Nintendo 64 som släpptes 1999 tog serien steget in i 3D.

ogbbblog