Saints Row

I svallvågorna av det populära dator- och TV-spelet Grand Theft Auto (GTA), som fick sitt stora genombrott med GTA III från 2001, ville fler spelutvecklare rida på succén med open world-spel. En av de mer framgångsrika så kallade GTA-klonerna är spelet Saints Row, som dock enbart släpptes till Xbox 360. Det släpptes dock i en tid då det senaste spelet i GTA-serien, GTA San Andreas, hade funnits ute i ett par år och någon efterföljare inte var i sikte.

Där fyllde Saints Row mycket strategiskt en marknadslucka med vad som kom att bli det första i en serie spel. Spelmässigt påminner Saints Row väldigt mycket om GTA. Man har en helt öppen stad till sitt förfogande där man kan springa omkring till fots eller stjäla bilar och åka omkring med. Precis som i GTA kan man även ratta in olika radiostationer i fordonen för att lyssna på musik och skruvade radiopratare.

Rent grafiskt var dessutom Saints Row betydligt snyggare än det vid denna tidpunkten ganska daterade GTA San Andreas. Spelet utspelar sig i den fiktiva staden Stilwater och handlingen kretsar kring det kriminella gatugänget The Saints. Genom att kriga mot de andra gängen i staden tar ens gäng successivt över kvarter för kvarter, vilket påminner väldigt mycket om spelmekaniken i GTA San Andreas.

Till skillnad från GTA-spelen har man ända sedan det första spelet kunnat skräddarsy utseendet på sin karaktär efter egen smak, både vad gäller kön, kroppsform och kläder. Saints Row-spelen går numera att köpa billigt på Steam, så varför inte passa på att ge bort något av dem i present på alla hjärtans dag till pojkvännen?

Saints Row 2

Två år senare, samma år som GTA IV till slut släpptes, kom uppföljaren Saints Row 2. Detta spel var betydligt mer “over the top” med skruvade karaktärer och handling, vilket även kom att bli spelseriens nisch framöver. Även detta spel utspelar sig i Stilwater och denna gång börjar man spelet med att rymma från ett fängelse. Väl ute i friheten får man veta att hela staden man erövrade i första spelet nu har tagits över av nya gäng, varför man får börja om från början igen.

Saints Row: The Third

Den tredje delen i serien heter Saints Row: The Third och släpptes 2011. Denna gång utspelar sig handlingen i staden Steelport och det är om möjligt ännu mer skruvat än föregångaren. Bland annat kan man bokstavligt talat hoppa in i bilar, genom rutan, istället för att först öppna dörren. Det går även att spela spelet i co-op över internet, det vill säga spela två spelare samtidigt som hjälps åt i uppdragen.

Saints Row IV

I den fjärde delen skruvas det till ännu mer. Man befinner sig fortfarande i Steelport men är numera president i USA och jorden invaderas dessutom av ondsinta utomjordingar som måste bekämpas. Samtidigt lever man i en stor Matrix-liknande simulation som man hoppar ut och in i. Man får dessutom superkrafter som låses upp allt eftersom, vilket gör att man både kan hoppa extremt högt, springa snabbare än bilar och glidflyga över halva staden.

ogbbblog