Dreamhack Masters

Dreamhack Masters är en turnering i Counter-Strike som arrangeras årligen av Dreamhack. Turneringen är en av de största i sitt slag och den äger rum minst en gång per år. Malmö var värdstaden för den upplaga av turneringen som hölls 2017. Turneringen besöktes av fler än 10 000 fans och 100 000-tals fans följde turneringen online. 16 av de absolut bästa CS-lagen i världen gjorde upp om den åtråvärda titeln och prissumman om $100 000. En andraplats i turneringen var värd $50 000 och en tredjeplats var värd $25 000. Turneringen hade först ett gruppspel där vinnarna fick spela slutspel. Vinnaren av turneringen var G2 som är ett e-sportlag med medlemmar från Frankrike och Spanien. Det svenska laget Ninjas in Pyjamas fick dela på tredjeplatsen.

2018 års upplaga i Stockholm

Det blev nyligen klart av 2018 års upplaga av turneringen kommer äga rum i Stockholm. Grundarna har länge ämnat att arrangera en turnering i Stockholm och de kan nu äntligen göra det officiellt. Dreamhack som företag har redan sitt säte i Stockholm och man har goda kontakter i staden. Turneringen kommer äga rum i Globen och man är övertygade om att det kan bli deras största turnering någonsin. Man valde globen för att man anser att det är en väldigt kompakt och intim plats som passar e-sporten. Evenemanget har på kort tid också växt väldigt mycket vilket gör att man nu valt att ta steget till globen. En annan anledning till varför man valt att lägga evenemanget i Stockholm är för att det finns en avsaknad av liknande evenemang i staden. En av anledningarna till tillväxten är att det svenska laget Ninjas in Pyjamas vann turneringen 2016.

Dreamhack – hur det startade

Dreamhack är världens största så kallade LAN-party. Evenemanget grundades i Malung i Dalarna under 1990-talet och turneringen anordnas sedan 2001 varje år på Elmia i Jönköping. De allra första evenemangen hölls i en skolmatsal. Grundarna var dock tidiga med att utveckla ett koncept som hade potential att slå stort. Man hade exempelvis projektorer där man visade olika typer av spelfilmer. Det var först 1997 som man arrangerade ett stort LAN-party i Kupolen Arena i Borlänge. Efter det har man utvecklat LAN-partyt varje år tills dess att man antog Elmia som fast värdstad för evenemangen. Sidoprojekt som Dreamhack Masters har också tillkommit under årens gång. Grundarna har sedan länge sålt företaget och verksamheten drivs och ägs idag av MTG. Dreamhack har varit en framgångssaga men det finns ännu ingen företagsfilm eller dylikt som visar hela deras resa.

ogbbblog