Ergonomi för gamers

Den som spelar mycket spel, eller till och med satsar på E-sport, behöver ergonomisk utrustning. För att inte få förslitningsskador är det viktigt att de teknikdelar man använder är inställda på rätt sätt och hjälper till att avlasta kroppen.

Viktigt med ergonomi

Precis som vid kontorsarbete är ergonomi viktigt då man sitter ned och spelar. Kroppen är egentligen inte byggd för att under en lägre tid sitta ned. Skador i nacke, rygg och armar är vanliga bland dem som spelar mycket spel, främst är det frågan om mindre skador som kan leda till ömhet, trötthet och huvudvärk. När man väljer prisvärda men kvalitativa teknikdelar kan man särskilt leta efter sådana som har ergonomiska fördelar. När man köper tangentbord kan man ha en avlastning för handleden framför. En datormus för spelande bör vara ergonomiskt utformad. Även om man inte behöver köpa den dyraste gamer stolen för att kunna spel Xbox, PC eller Playstation, bör man åtminstone ha en billig kontorsstol. Det ska gärna finnas stöd för nacken. Den som har möjlighet satsar på ett höj- och sänkbart skrivbord, om det fungerar med spelandet.

Andra sätt att undvika förslitningsskador

Förutom att använda ergonomisk utrustning finns det andra sätt att undvika nack- och ryggskador då man spelar. Man bör ta en paus och ställa sig upp så ofta det går. Genom att sätta en timer som räknar tiden, och ger en varningssignal, kan man få en påminnelse att resa sig. När man reser sig upp bör man passa på att sträcka på ryggen. Klassiker som “plocka äpplen” och benböjningar är mycket bra. Det är bättre att ta många små pauser än en stor. Dessutom är det bra med två styrketräningspass per vecka. Dessa får gärna utföras med vikter på gym och vara ungefär 60 min långa. Därtill bör man promenera dagligen och ta en joggingtur mellan varven. Allt detta kommer garanterat att motverka de största riskerna med skador i samband med gaming.

ogbbblog