Fallout-serien

Fallout är en serie dataspel som utspelar sig i en alternativ verklighet där mänskligheten drabbades av en kärnvapen-apokalyps år 2077. Till en början var spelen utformade som isometriska rollspel som vann en skara lojala fans på grund av valfriheten de erbjöd sina spelare. Med tiden har spelen utvecklats i en mer konventionell riktning. De senaste Fallout-titlarna är en kombination av så kallade First-person shooters och rollspel.

Eftersom du läser den här texten är chansen ganska stor att du är ett fan av Fallout-serien. Sannolikheten är också hög att det finns andra spelserier som du tycker om. Hos gameloot hittar du ett stort sortiment av merchandise från ett flertal stora spel- och filmserier. Det inkluderar coola prydnadsfigurer, snygga posters och mycket annat. Allt till bra priser och med snabba leveranstider. Just nu får du varorna skicka till dig fraktfritt om din order överstiger 349:-.

En av de bärande skillnaderna mellan Fallouts verklighet och vår är att människan i den världen började använda kärnkraft som huvudsakligt drivmedel. Bilar, båtar, robotar och mängder av andra vardagsföremål drivs i det universumet av atomenergi. Det är skälet till du i spelvärlden kan stöta på robotar och annat som fortfarande fungerar, mer än hundra år efter apokalypsen. Den här atomdrivna världen raseras dock i samband med att kärnvapenkrig bryter ut med Kina och USA som huvudaktörer.

‘Environmental storytelling’

På tal om spelvärlden så anknyter den till en av seriens innovationer. Fallout brukar nämligen utmärkas av att utvecklarna är duktiga på det som kallas för ‘environmental storytelling’. Termen syftar på berättande som vävts in i spelets miljöer snarare än i handlingen. Det vill säga att du med lite tankemöda kan hitta många spännande och tragiska berättelser i miljöerna du vistas i. Det kan till exempel handla om skelett som ligger utplacerade i miljön som kombinerade med föremålen runt omkring avslöjar någonting om vem personen var och hur hen dog.

Hittills åtta spel i serien

Det har hittills utkommit totalt åtta spel i Fallout-serien:

  • Fallout (1997) – Ett isometriskt rollspel som gavs ut för PC.
  • Fallout 2 (1998) – Det mest väl ansedda spelet i serien var ännu ett isometriskt rollspel som tillätt spelare mer friheter än något spel innan dess. Spela som ond, god eller moraliskt ambivalent, valet var helt upp till dig.
  • Fallout 3 (2008) – Fallout hade nu köpts upp av spelutvecklaren Bethesda som bakade om spelet till en FPS.
  • Fallout: New Vegas (2010) – New Vegas räknas som en spinoff och utvecklades av Obsidian. Förmodligen det spelet i serien som har näst bäst anseende.
  • Fallout 4 (2015) – Bethesda tog över utvecklingen igen för det spel i serien som hittills sålt i störst upplagor.
  • Fallout Shelter (2015) – Ett minispel som går ut på att bygga så kallade ‘vaults’.
  • Fallout Pinball (2016) – Ett pinball-spel med Fallout-tema.
  • Fallout ’76 (2018) – Ett onlinespel som sågats fullständigt. Buggigt och slarvigt utfört.
ogbbblog