Lite om E-sport

 

Den del av gaming som ägnar sig åt tävling av olika slag kallas för E-sport. Det kan vara inom både TV-spel och datorspel men det gemensamma är att det ska gå att spela mot andra spelare. Begreppet kommer från början från Sydkorea där E-sporten är som störst och myntades för första gången på 1990-talet i samband med att man tävlade i strategispelet Starcraft.

När man tävlar inom E-sport kan man göra det på lite olika sätt, antingen över internet eller på så kallade LAN. Huvudsaken är att man kan koppla upp sin dator mot andra datorer och på så sätt spela mot varandra.

Den största arrangören av tävlingar och arrangemang inom E-sport är Dreamhack där det anordnas tävlingar och priser inom alla former av E-sport. Det största spelet inom E-sport är antagligen Counter Strike där Sverige är ett av de ledande länderna. En av de mer kända E-sportarna i Sverige är Emil Christensen som kanske är mer känd som Heaton. Han arbetar idag inom sporten och är kanske det främsta ansiktet utåt för E-sport. Andra stora spel inom E-sport är bland annat Dota 2 och Starcraft 2.

E-sport växer i Sverige och det finns numera en stor förening i Sverige som kallas för Svenska E-sportföreningen. Föreningens mål är att E-sporten ska bli en del av det svenska riksidrottsförbundet, men också att främja sporten i landet och vara en samlande kraft.

Förutom själva spelet och datorn finns det även annat man behöver inom E-sporten. Utrustning som är viktig är bland annat att ha ett bra headset så att man kan kommunicera med andra spelare men också att man har en bra mus och ett ordentligt tangentbord.

ogbbblog