Historia och videospel

 

Historien bakom TV och datorspel är inte särskilt gammal, men den är nog äldre än vad många tror. Faktum är att det första elektroniska spelet skapades redan 1947 och kallades för Cathode Ray Tube. Det utvecklades utifrån radarteknologin och såg i stort sett även ut som en radar. Under 1950-talet togs spel fram där man kunde spela mot varandra med hjälp utav en så kallad speldosa. Då uppfanns till exempel tennisspel som egentligen bara var en boll som åkte fram och tillbaka över skärmen. Det fanns dock väldigt liten möjlighet för datorspelen att spridas ut i världen eftersom nästan ingen ägde en dator på den här tiden.

På 1980-talet blev det populärt med så kallade arkadspel där man kunde spela spel i stora spelhallar. Sedermera började också särskilda konsoler för hemmabruk att produceras där Nintendo var väldigt tidiga med spelen Donkey Kong och Super Mario. Dessa figurer har hängt med sedan dess och kommit i många nya och utvecklade versioner. Nintendo är än idag en av världens största aktörer på marknaden.

1994 utvecklades också Playstation som blev en väldigt populär och ny konkurrent på marknaden. Konsolen togs fram av Sony och sålde i över 100 000 0000 exemplar. På den här konsolen blev bland annat idrottsspelen FIFA och NHL populära, men också andra klassiker så som Resident Evil och Rayman. Playstation är även en av de största aktörerna på marknaden än idag.

Under 1990-talet ökade dessutom produktionen av spel till vanliga datorer vilket gjorde det möjligt att göra annorlunda och mer avancerade spel eftersom datorerna ofta hade bättre prestanda och grafik än konsolerna. Så kallade FPS-spel blev väldigt populära eftersom de var mycket enklare att spela på datorn då man kunde använda sig av datormusen när man styrde. FPS står för First person shooter och innebär att man ser ett vapen från förstahandsperspektiv som man ska skjuta olika saker med. Dessutom var datorspelen en möjlighet för strategispelen att utvecklas eftersom det även där var lättare att snabbt kunna trycka på olika saker över skärmen med hjälp av musen. Klassiska strategispel utvecklades under 1990-talet så som bland annat Starcraft, Age of Empires och Command and Conquer.

Idag är Datorspel och TV-spel en självklarhet för många och de flesta som är under 40 år idag har i viss mån växt upp med dem.

ogbbblog