Ett indiespel är ett spel som har utvecklats av en oberoende spelutvecklare, det vill säga som inte tillhör någon av de stora speltillverkarna. Det kan självklart vara utmanande att konkurrera med dessa stora speltillverkare, eftersom de har betydligt större resurser både när det gäller utvecklingen och marknadsföringen av spelet, men internet och tjänster som Steam har gjort det möjligt för indieutvecklare att nå ut med sina spel till en större publik. Det har också gjort att antalet indiespel, och antalet indiespel av bra kvalitet, har ökat markant de senaste åren.
Ett av de mest populära indiespelen någonsin är utan tvekan Minecraft. Faktum är att det kan vara lätt att glömma att Minecraft ursprungligen faktiskt var ett indiespel, på grund av dess enorma kommersiella framgångar. Spelet utvecklades först av Markus Persson, som senare bildade spelföretaget Mojang. Minecraft är ett spel med oändliga möjligheter, och det är kanske därför som spelare över hela världen fortfarande är fascinerade av det pixliga, fyrkantiga spelet från 2009 – i Minecrafts öppna värld kan du bygga vad som helst, gräva var som helst och utforska fritt. År 2014 köptes Mojang, och därmed även Minecraft, upp av Microsoft Corporation, och i och med det lämnade dess skapare företaget. Frågan är därför om det fortfarande kan klassas som ett indiespel.
Ett nyare indiespel, som definitivt kan klassas som sådant, är däremot Undertale. Undertale är ett RPG-spel som utvecklades av Toby Fox, som i princip utgör hela spelets arbetslag; han står, förutom själva utvecklingen, bakom spelets regi, produktion, manus (tillsammans med Temmie Chang) och musik. Undertale släpptes den 15 september 2015, och har lovprisats för sin humor, sitt soundtrack och det faktum att spelarens val under spelets gång (av vilka det finns många) påverkar spelets handling och slut. Det finns så många faktorer som påverkar spelet (vissa slumpmässiga, andra beroende av val som spelaren gjort under både den pågående och tidigare spelomgångar) att det knappast går att hitta två genomspelningar av Undertale som är exakt lika varandra.
Ytterligare ett spel som utvecklats av en enda person är Braid, som har kallats ett ”mästerverk”. Dess skapare är Jonathan Blow, som själv står för spelets manus, speldesign, spelfigurdesign, programmering och leveldesign. Grafikdesignen är dock skapad av David Hellman. Braid är ett plattformsspel och ett pusselspel, där pusselmekaniken går ut på att man manipulerar tiden. Det släpptes i augusti 2008, och har därmed några år på nacken nu, men Blow visade återigen prov på sin mästerlighet när det gäller spelutveckling med spelet The Witness, som släpptes i januari 2016. Även The Witness är ett pusselspel, men denna gång i 3D. Det är ett spel som bygger på stämning och mystik nästan lika mycket som på spelmekaniken, och spelare som tyckte om klassikern Myst kommer sannolikt att älska The Witness.
Om du själv har en idé till ett spel som du skulle vilja göra till verklighet, kommer det förutom tid att krävas resurser i form av pengar. Det finns flera sätt att finansiera utvecklingen av ett indiespel, till exempel crowdfunding, men man får räkna med att stå för en stor del av kostnaderna själv, i alla fall initialt. Om man funderar på att ta ett lån för att komma igång med utvecklingsprocessen, ska man gå in på Långuider. Där kan man läsa mer om de olika typerna av lån som finns, och hitta den lånemodell som passar en bäst.