Allmänt om Gaming

 

Allt som innebär spelande i digital form brukar kallas för gaming. Det vanligaste är att man spelar spel på datorn eller på ett TV-spel så som till exempel Xbox eller Playstation. Gaming har inte funnits särskilt länge men det är otroligt populärt och har idag i stort sett konkurrerat ut klassisk underhållning särskilt när det kommer till barn. Barn tycker generellt att det är mycket roligare att spela TV och datorspel än att vara ute och leka eller att läsa en bok.

I och med att den tekniska utvecklingen har varit så snabb och framgångsrik de senaste åren så har Dator och TV-spelen blivit allt mer avancerade och realistiska. Idag finns det spel där det faktiskt ibland kan vara svårt att se om det är en filminspelning man ser eller ett datorspel. Men det kommer nog att dröja innan man helt och hållet lyckas skapa spel som känns helt realistiska. Frågan är om det ens är något man vill ha.

Det finns otroligt mycket spel man kan välja mellan när det kommer till gaming. Det första riktigt stora spelet online som fortfarande är stort är Counter-strike. Det är ett spel som kräver skicklighet och det arrangeras många tävlingar inom spelet. Counter-strike spelas via steam och är en av anledningarna till att E-sporten idag existerar och är populär. Spelet går ut på att man spelar som antingen terrorist eller anti-terrorist och det gäller från terroristernas håll att placera ut en bomb och för de andra att desarmera denna bomb eller hindra dem från att placera ut den överhuvudtaget.

Men det finns andra typer av spel som kräver lite mer logiskt och strategiskt tänkande. Det är väldigt stort att spela så kallade strategispel över internet som oftast innebär att man ska ta hand om en civilisation och bygga upp arméer som man sedan ska sköta på så smart och bra sätt som möjligt för att utplåna sina motståndare. Ett spel som är särskilt stort i genren är Warcraft.

Som nämnts så finns det idag också något som kallas för E-sport. Det är kanske ingen sport i klassisk mening eftersom det inte innebär att man blir svettig men däremot kräver det andra aspekter så som goda reflexer, tänkande och ett sinne för strategi. E-sporten har blivit ganska kritiserad eftersom många inte tycker att det borde räknas som en riktig sport, men det har dock inte hindrat sporten från att fortsätta växa. Idag livesänds de allra största matcherna inom sporten på internet och på vissa TV-kanaler och de som är duktiga har i vissa fall blivit kända inom bredare kretsar.

Spel är också något som har börjat uppskattas mer och mer som konstform och man kan ibland se att tidningar recenserar nya spel utifrån exempelvis hur bra handlingen är.

ogbbblog