Om genren sportspel

Sportspel kan tyckas vara en motsägelse, eftersom sport innebär att vistas utomhus och röra på sig, medan tv-spel innebär att man sitter still inomhus. Det finns dock gott om exempel på människor som tycker om att se på sport på tv utan att nödvändigtvis tycka om att utöva sport, och sportspel kan ju ses som ett slags mellanting mellan att titta på sport på tv och faktiskt utöva en sport själv – det är ett interaktivt medium, samtidigt som man inte behöver röra på sig.

Vilken anledningen än är, går det inte att bortse från faktumet att sportspel har varit en del av tv-spelsvärlden sedan dess begynnelse (Pong är exempelvis en simulation av tennis) och att det har varit en framgångsrik genre både när det gäller försäljning av spel och när det gäller spelarnas mottagande. Ett tydligt exempel på ett tidigt, mycket framgångsrikt sportspel, som visade potentialen som genren hade, var ishockeyspelet Ice Hockey, som släpptes till Nintendo Entertainment System år 1988. Spelet har prisats av många kritiker som ett av de bästa sportspelen i sin generation, som dessutom är roligt att spela än idag.

När man talar om sportspel går det dock inte att undgå att nämna ett som förändrade spelplanen helt – pun intended. Det handlar så klart om Wii Sports, ett spel som följde med konsolen Wii från Nintendo när den släpptes år 2006. Wii Sports var tänkt att visa upp vad konsolen kunde göra, och närmare bestämt vad de nya handkontrollerna till konsolen kunde göra: dessa var trådlösa och styrdes med hjälp av motion controls. I Wii Sports, ett spel som går ut på att spela en rad olika sporter, används dessa motion controls genom att spelaren utför rörelser motsvarande de man använder i sporten. Om man exempelvis spelar tennis i Wii Sports används kontrollen som ett racket som svingas för att träffa bollen, och om man spelar bowling får man hålla i kontrollen som ett klot och utföra den svepande rörelsen för att ”kasta” klotet. Även om dessa kontroller var revolutionerande när de kom, och det var en ny och rolig upplevelse att spela virtuell bowling, tennis, golf och andra sporter i sitt eget vardagsrum, inser dock de flesta ganska snart att det inte finns något som går upp mot att spela sporterna på riktigt. Om man till exempel vill spela bowling i Stockholm finns det få ställen som är bättre än O’Learys i Mall of Scandinavia, där man kan njuta av bowling på flera toppmoderna banor och en god middag på samma ställe. Med det sagt blev Wii Sports ändå ett av de mest framgångsrika sportspelen genom tiderna, och fick även en uppföljare i form av Wii Sports Resort.

ogbbblog