Om genren pusselspel

Ett pusselspel är ett spel där spelandet i huvudsak går ut på att lösa pussel – vilket förklarar genrens namn. Med ”pussel” menas naturligtvis inte ett traditionellt pussel med bitar i olika former som ska fogas ihop, utan problem av olika slag som måste lösas med logik och genom att se samband och mönster. Problemen, eller pusslen, följer ofta regler som är helt skilda från den verkliga världen, och istället bara gäller i spelvärlden. Det gäller med andra ord för spelaren att vara helt insatt i spelvärldens logik för att kunna lösa pusslen och ta sig vidare i spelet.

Ett klassiskt exempel på ett pusselspel som alla känner till, oavsett om de har spelat det eller inte, är Tetris. Tetris skiljer sig från många pusselspel på det sättet att spelaren är kraftigt begränsad av tid, men det är också detta som gör att spelet har någon form av svårighet. Om man hade all tid i världen på sig att placera de fallande blocken på en lämplig plats skulle vem som helst kunna skapa perfekta rader, oavsett skicklighet. Genom att lägga till stressen av att behöva fatta beslutet snabbt (och snabbare och snabbare ju längre man spelar) skapar man dock ett pusselspel som är lika svårt och frustrerande som det är roligt och beroendeframkallande.

Tetris släpptes till Game Boy år 1989, och ett pusselspel från samma år (som dock släpptes till NES) är Adventures of Lolo. Detta är ett exempel på ett spel där spelaren inte har någon tidsbegränsning. Istället består svårigheten i att spelaren måste manövrera sig igenom en bana med olika dödliga hinder för att öppna banans utgång och sedan ta sig dit för att gå vidare till nästa nivå. Det finns bara en rätt lösning för varje bana, och banornas komplexitet ökar för varje nivå.

Ett mer samtida exempel på ett pusselspel är Portal, som släpptes år 2007. I detta spel, som spelas i 3D och förstapersonsperspektiv, gäller det återigen att manövrera sig genom en bana, denna gång med hjälp av en så kallad ”portal gun”. Detta vapen öppnar portaler som spelaren och föremål kan hoppa genom, och i kombination med tyngdkraften och andra knep kan portalerna användas för att komma vidare i spelet.

Eftersom pusselspel kräver att man är helt koncentrerad, är det viktigt att man är utvilad när man sätter sig ner för att spela. Om man inte kan koncentrera sig och använda sin kognitiva förmåga till fullo kommer man inte att göra många framsteg i spelet. Därför ska man se till att man har en riktigt skön säng, som man inte har några problem att somna i och som man kan sova i hela natten utan att vakna av ryggont eller andra smärtor. Du hittar ett stort utbud av sängar på Furniturebox.se, så att du kan hitta den säng som passar just dig perfekt. Sedan är det bara att ta plats framför datorn eller tv:n, för att klara bana efter bana i ditt favoritpusselspel.

ogbbblog